Suszone owoce – dlaczego warto?

pobraneWraz z nadejściem kolejnego roku wiele osób postanawia, że zmieni swoją dietę oraz sposób odżywiania. W tym celu udajemy się do dietetyków oraz trenerów personalnych, aby oni pomogli ustalić nam, gdzie popełniamy błąd i co można zmienić. A jakie jest najczęstsze zalecenie, jakie każdy słyszy?

Oczywiście, jest to rezygnacja ze słodyczy. Niestety nie jest to wcale proste. Obecnie udowodniono, że cukier jest jedną z silniej uzależniających substancji, dlatego rezygnacja z produktów, które zawierają nie tylko sam cukier, ale również syrop glukozowo-fruktozowy nie jest prosta.

Dobrym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które można przegryzać, gdy czujemy silną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Suszone śliwki, morele czy żurawina to idealny zamiennik, gdyż nie tylko w ten sposób ”oszukujemy mózg”, ale dodatkowo dostarczamy organizmowi cennych witamin.

Warto podkreślić, że owoce suszone to również świetny dodatek do wielu dań obiadowych. Na przykład suszone śliwki doskonale komponują się z czerwonym mięsem a żurawinę śmiało można dodać do dań z drobiem. Jak widać, suszone owoce to propozycja idealna dla każdego – zarówno dla osób, które potrzebują zamiennika słodyczy, jak i dla tych, którzy poszukują nowych przepisów i ciekawych urozmaiceń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *